Amerika'da Üniversite Eğitimi
Yüksek öğrenim öncesinde 12 yıl eğitim veren Amerika, uluslararası öğrencilere en fazla seçenek sunan ülkelerin başında gelmektedir. Lise eğitimi sonrasında başlayan üniversite eğitimi için oldukça fazla bölüm ve okul seçeneği bulunan ülkede lisans eğitimleri 4 yıl ve yüksek lisans eğitimleri ise 2 yıl sürmektedir. Öğrenciler özellikle top üniversitelere başvurularda SAT adı verilen üniversite sınavından alınan bir sonuç beklenmekte, bu sınavı ön koşul olarak sunmayan okullar için ise özellikle burs alternatifleri adına öğrenciler bu sınavı alabilmektedirler. Ülkede bulunan 3,000’e yakın üniversitenin yanı sıra öğrenciler ülkede yer alan Community College adındaki ön lisans eğitimi alabilecekleri kolejleri de tercih edebilmektedirler. Kanada’da olduğu gibi öğrenciler daha uygun eğitim ücretlerine sahip olan bu kolejlerde eğitimlerine başlayıp sonrasındaki süreçte başarılı oldukları takdirde 2’inci yıllarından sonra bölümü üniversiteye geçiş yaparak üniversitede tamamlama hakkına da sahip olabilmektedirler.
Amerika’da Kolej’den Üniversite’ye Geçiş
Üniversitelerin ücretlerinin yüksekliği ve kabul koşullarının ağırlığı nedeniyle öğrenciler kimi zaman Amerika’da yer alan kolejleri yüksek öğrenimleri için tercih edebilmektedirler. Bünyesinde hem Amerikalı hem de uluslararası pek çok öğrenci barındıran bu okullar öğrencilere ön lisans ve tezsiz yüksek lisans seviyesinde diploma ve sertifika programları sunmaktadırlar. Amerikan eğitim sistemine göre öğrenciler bir kolejde eğitimlerine başladıktan ve okudukları programda başarılı olduktan sonra eğitimlerini aynı veya benzeri bir bölüm üzerinden son 2 yıllarını üniversitede okuyacak şekilde devam ettirebilmektedirler. Eğitim ücretinin daha uygun olmasının yanı sıra kabul koşulları ve çok çeşitli eğitim programları sayesinde pek çok öğrencinin tercih ettiği kolejler, öğrenci üniversiteye devam etmediği takdirde de ona mesleki olarak bir eğitim vermiş ve sektörel olarak seçeneklerini çoğaltmasına imkan vermiş olur. Öğrenciler kolej eğitimi sonrası üniversite eğitimi sayesinde mesleklerine dair daha yetkin şekilde ilerleme ve daha iyi iş imkanlarına sahip olabilme gibi ayrıcalıklara sahip olmaları dolayısıyla kolej eğitimi sonrası üniversiteye devam etmeyi tercih etmektedirler.
Amerika’da Üniversite Eğitim Ücretleri
Dünyanın en pahalı yüksek öğrenim eğitimlerinden birini sunan Amerika’da, eğitim ücretleri öğrencinin tercih ettiği üniversitenin dünya sıralamasındaki yerine, gideceği eyalete ve alacağı eğitim programına göre değişkenlik sunmaktadır. Tıp, Hukuk gibi özel programların senelik ücretleri 95,000 USD’yi bulabiliyorken genel itibariyle Amerika’da lisans programlarının ücretleri yıllık ortalama 25,000 ile 70,000 USD arasında ve yüksek lisans programlarının ücretleri ise yıllık ortalama 32,000 ile 60,000 USD arasında yer almaktadır. Öğrenciler başarı odaklı ve sınav sonucu odaklı olarak belli başlı burslar alabilmekte ve eğitim ücretleri üzerinden %20’ye kadar bir indirim alabilmektedirler.
Amerika Öğrenci Konaklama Alternatifleri ve Ücretleri
Lisans ve yüksek lisans eğitimleri için Amerika’yı tercih eden öğrenciler üniversitenin içerisinde ve çevresinde yer alan okula ait öğrenci yurtlarında kalmayı tercih edebilmektedirler. Çoğu zaman en uygun seçenek olarak karşılarına çıkan bu seçenek için öğrencilerin haftalık ödemeleri gereken tutar 150 ile 300 USD arasında değişmektedir. Aynı zamanda öğrenciler gittikleri bölgeye göre özel yurtlarla anlaşabilir veya oda kiralama yönetimini de tercih edebilirler. Bu şekilde öğrencilerin haftalık konaklama masrafları 200 ile 400 USD arasında değişecektir.
Amerika’da Çalışma İzni
Amerikan hükümeti uluslararası öğrencilerin akademik eğitimleri süresince kampüs içerisinde bulunan yarı zamanlı işlerde çalışmalarına izin vermektedir. Öğrenciler bu çalışma izni ile birlikte okul içerisinde yer alan kütüphane, yurt, kafeterya gibi yerlerde çalışabilmekte ve ortalama aylık 750 ile 1,000 USD yakını bir ücret kazanabilmektedirler. Eğitim sonrasında öğrencilere genellikle 1 yıl kalıp çalışma hakkı tanıyan Amerika, özellikle STEM olarak anılan bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik bölümlerinin ardından 3 yıla kadar kalıp çalışma hakkı elde edebilmektedirler.
Amerika Öğrenci Vizesi
Amerika öğrenci vizeleri minimum 4 ay ve üzeri bir eğitime giden veya gittiği eğitim haftalık 20 saati aşan öğrencilerin başvurduğu bir vize tipidir. F1 olarak bilinen bu vize tipi ile öğrenci eğitimine devam ettiği müddetçe vizesini Amerika’da uzatabilme hakkına sahip olmaktadır. Öğrencinin F1 vizesine başvuruda bulunabilmesi için gereken en önemli belge Amerika’da ıslak imzalı olarak orijinal gönderilen I-20 adındaki öğrenci belgesidir. Bu belge olmadan öğrenci vizesi başvurusu yapılamaz. Vize başvurusu online DS160 formunun doldurulması ve yine online olarak vize randevusu alınması ile başlar. Öğrenci vize randevu gününde direkt olarak konsolosluğa birebir görüşmeye gitmekte ve vizesinin onaylanıp onaylanmadığını oradayken öğrenmektedir.
Başlıca Amerika Üniversiteleri
- Yale University
- University of Columbia
- Harvard
- MIT
- Stanford
- UCLA
- UC Berkeley
- UC Irvine
- Arizona State University
- Brown University
- New York Satate University
- Michigan State University
- University of Boston
- University of Illinois
- Virginia Tech
- George Mason University
- Pace University
- University of Alabama
- The University of New Orleans
- Alvernia University
- California Lutheran University
- Marshall University
- University of South Florida
- Point Park University
- Duke University
- University of Kansas
- West Virginia State University