YURTDIŞI EĞİTİM BLOG
YLSY ( Yurtdışı Eğitim MEB Bursu ) Nedir?
YLSY; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, yurtdışında yükseköğrenim görmek isteyen öğrenciler için verilen bir burstur. Bu burs ile nitelikli iş gücünü arttırmak hedeflenmektedir ve adaylardan eğitimlerinden sonra belirlenen devlet kurumlarında yurt dışında eğitim aldıkları sürenin 2 katı kadar çalışmaları ya da belirlenen miktar kadar geri ödeme yapmaları beklenir. YLSY ( Yurtdışı Eğitim MEB Bursu ) öğrencilerin eğitim ücretleri, sağlık ve ulaşım giderleri, aylık burs ödemesi, kırtasiye masrafları ve yabancı dil için sınav ücretlerini içermektedir. YLSY hakkında en çok merak edilenleri sizler için derledik.
YLSY Başvuru Şartları
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Başvuru tarihi bitimine kadar yurt içinde en az 4 (dört) yıllık eğitim veren fakülte/yüksekokul veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak (Yurt dışında bir yükseköğretim kurumundan mezun olanların denklik işlemlerini başvuru tarihinden önce tamamlaması gerekmektedir.),
c) ALES sınavından tercih edilebilecek programın kabul ettiği puan türünden en az 70 almış olmak,
d) 1990 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak (30 yaşını henüz doldurmamış olmak),
e) Yükseköğrenim veya kamu görevi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,
f) Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak (Askerlikten muaf olmak, askerliğini yapmış veya erteletebilecek durumda bulunmak),
g) Sağlık durumu yurt dışında öğrenim görmeye ve Türkiye’ nin her yerinde çalışmaya elverişli olmak,
h) Lisans öğrenimi ile ilgili genel akademik not ortalaması “4 üzerinden 2.50”, “100 üzerinden 65,00″ veya daha yukarı olmak,
ı) Daha önce resmi bursluluk hakkı kazanıp herhangi bir nedenle bu hakkını kullanmayanlar da başvurabilirler.
Başvuru şartları her yıl yayımlanan kılavuzda da belirtilmektedir.
Yeterli dil seviyesinde olmayan öğrencilerin, gerekli seviyeye gelebilmeleri için masrafları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanarak, belirlenen kurumlarda yurt içinde en fazla 12 ay, yurt dışında en fazla 6 ay dil eğitimi almalarına izin verilmektedir. Eğitim alınacak okul hazırlık okunmasını zorunlu tutuyorsa, öğrencilerin eğitimlerine başlamadan en geç 1 ay önce onay almaları gerekmektedir. Bu onay sonucunda maksimum 1 yıl hazırlık eğitimi alabilirler.
Eğitim alınabilecek üniversiteler YÖK ‘ ün de kabul ettiği Times Higher Education, QS World University Rankings, URAP Academic Ranking of World Universities (Shanghai) gibi önemli derecelendirme kuruluşlarının yaptığı üniversite sıralamalarında son 3 yıl içinde ilk 500 üniversite içerisinde yer alması gerekmektedir. Aynı zamanda yükseköğrenim yapılabilecek bölümler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmektedir ve öğrencilerin gitmek istedikleri ülkelerde eğitim almak istedikleri bölümün olup olmadığı kontrol edilmeli, öğrenciler gerekli yeterlilikleri sağlıyor ise, tercihlerini buna göre yapmalıdırlar.
YLSY Başvuru İşlemleri
Adaylar, başvurularını https://ais.osym.gov.tr/ adresinden yapmaktadırlar.
Adaylar, başvuru yapmak için internette ilgili alana, T.C. Kimlik Numaraları ile şifrelerini kullanarak girebilmektedir. Buraya girilecek şifre, adayların ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda sınava başvuru esnasında edindikleri şifredir. Şifresi olmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine şahsen başvurarak yeni şifrelerini edinebilmektedirler.
Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra başvuru/seçme ücretini yatırarak başvurularını tamamlayabilmektedirler.15 TL olan başvuru ücretini başvuru işleminin sonunda olan ödemeler kısmında kredi kartı / banka kartı ile yapabilmektedirler.
*Bilgi alanları dikkatle kontrol edilmelidir.
YLSY İçin Ales Kaç Olmalı
Başvurabilmeniz için ALES puanınızın 75 ve üstü, ortalamanızın da 2,5/4 ya da 65/100 ve üstü olması gerekmektedir. Ayrıca YLSY puanınızın da en az 70 olması gerekmektedir.
YLSY Hangi ülkeler için var
MEB, YLSY programı ile ABD, Birleşik Krallık, Avustralya, Güney Kore, Çin, Rusya, Almanya, Kanada, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, İsviçre, İtalya, Slovenya, İrlanda, Finlandiya, Norveç, Estonya, Avusturya, Danimarka, İzlanda ve İsveç gibi hemen hemen tüm ülkelere lisansüstü eğitim ve doktora eğitimi için öğrenci göndermektedir. Gidilebilecek ülkeler her yıl yayımlanan kılavuzda belirtilmektedir.
YLSY Yerleştirme puanları nasıl hesaplanıyor?
Verilen puanların aritmetik ortalaması sözlü sınav puanını teşkil etmektedir. ALES puanının yüzde 40'ı, sözlü sınav puanının yüzde 40'ı ile lisans mezuniyet notunun yüzde 20'si (100'lük sistemdeki karşılığı) dikkate alınarak YLSY puanı hesaplanmaktadır.
Biz, Karya Yurtdışı Eğitim olarak, bursiyer öğrencilerimize Birleşik Krallık için gerekli belgeler ile başvuru süreci ve okul kabulünün alınması, vize başvurusu ve takibi, uygun uçak bileti, ülkeye gitmeden önce gerekli bilgilendirmenin yapılması, eğitiminizi alırken herhangi bir desteğe ihtiyacınız olduğunda veya eğitiminizi uzatmak istediğinizde her zaman yanınızda olacağız.