Yurtdışında staj, maaşlı staj, co-op sunan ülke seçeneklerimiz
Yurtdışında Staj Nedir
Yurtdışı staj, pek çok ülke gibi ülkemizdeki gençler ve yeni mezunlar arasında merak edilen ve ilgi gören yurt dışı programlar arasında. Karya International olarak ülkemizdeki gençler, yeni mezunların yanı sıra bir süre iş hayatında zaman geçirmiş ama kendi alanı ile ilgili olarak yurtdışında eğitim aldıktan sonra yine alanında iş tecrübesi kazanmak isteyen kişiler için yurtdışında staj imkanı olan eğitim programları sunma gayreti içerisindeyiz.Kimler Yurtdışında Staj Yapabilir?
Kimler yurtdışında staj yapabilir diye sorduğumuzda bu sorunun birden fazla cevabı olduğunu söylemek isteriz. Yurtdışında staj başlığı altında topladığımız programlarda Türkiye’de anlaşıldığı anlamda stajlar olduğu gibi; eğitim programları ardından, eğitimi veren kurum tarafından program sonrası alanda pratik yapmayı sağlayacak programlar ya da program sonrası yasal çalışma izniyle alanınızda çalışabileceğiniz programları da listelemeye çalıştık.Kimler staj yapabilir sorusunun cevabını genellediğimizde, 18 yaşını doldurmuş, üniversite öğrencileri ile mezunları yurtdışındaki staj programlarına başvurabilmektedir. Bazı programlar lisans mezuniyeti gerektirirken bazı programlara ön lisans mezunları da başvurabilmektedir.
Yurtdışında staj programlarına başvurabilmenin bir diğer önemli şartı ise yeterli seviyede İngilizce bilgisine sahip olmaktır. İngilizce yeterliliği iyi olmayan öğrenciler için staj programları genellikle dil eğitimi ya da sertifika programı sonrası çalışma şeklinde uzun süreli programlar olarak sunulmaktadır. Bu tarz dil eğitim programları olmaksızın staj programlarına katılmak isteyen öğrencilerden genellikle “upper-intermediate” düzeyde İngilizce dil yeterliliğine sahip olması beklenmektedir. Başta belirttiğimiz gibi bu gereksinim başvuru yapılan programa göre değişiklik gösterebilir.
Bu tip direkt yurtdışı staj programlarına başvurmak isteyen öğrencilerin genellikle yurtdışı staj için başvurduğu alanda Türkiye’de tecrübesinin olması ve bu tecrübeyi kanıtlayabilecek şekilde referans göstermesi de zaman zaman istenilen şartlar arasındadır.
Yurtdışında Staj Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Yurtdışında staj yapmanın faydaları şunlardır: Alanında iyi olan öğrenciler ya da mezunlar konularında pratik yaparak mesleki gelişim sağlarlar. Mesleki gelişimin yanı sıra temel İngilizce bilgilerini de geliştirme fırsatı ve ana dili İngilizce olan diğer insanlarla uzun süreli dialog ve pratik yapma fırsatı da elde etmiş olurlar.Bunun yanı sıra temel İngilizcesi gelişen öğrenciler, alanlarında kullanılan teknik terimleri de öğrenme fırsatı bularak İngilizcelerini mesleki alanda da geliştirmiş olurlar.
Yurtdışında çalışma süreleri boyunca farklı kültür ve coğrafyada yetişmiş insanlar ile etkileşim içinde olmak stajyerlerimize yeni bir dünya görüşü geliştirebilmelerinde yardımcı olur. Kişisel bilgi ve birikimlerini geliştirirken, aynı konuda çalışan diğer dünya insanlarının alanındaki fikir ve çalışma tarzlarını gözlemleme fırsatı da bir başka avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yurtdışında kısa ya da uzun programlar ile staj yapan öğrencilerimizin tamamı yurtiçinde kullanabilecekleri sağlam bir iş referansına sahip olurlar. Bu şekilde cv’lerinde yurtdışı staj referansıyla bir adım öne çıkabilme imkanı da sağlanmış olur.
Eğitim ve çalışmanın yanı sıra farklı bir ülkede vakit geçirme, ülkeyi tanıma ve ülkenin şehirlerini keşfetme kısmı ise yurtdışında staj yapmanın bir diğer artısı olarak stajyerlerimizi beklemektedir.
Yurtdışında Staj Yapabileceğiniz İş Sektörleri
Yurtdışında staj arayan öğrencilerin aklında gelen en önemli sorulardan bir diğeri de yurtdışında staj için başvuru yapabilecekleri iş kol ve alanları olmaktadır. Güncel programlarda staj alanları talebe ve programa göre değişmekle birlikte en popüler staj alanları işletme, turizm, moda, hukuk, otelcilik, eğitim, mühendislik, finans, insan kaynakları gibi ülkemizde de yoğun rağbet gören ve eğitimi alınan alanlar olmaktadır.Daha fazla iş sektörü ve alan bilgisi için aşağıdaki ülkelerde sunduğumuz programları inceleyerek staj alanları ve içerikleri hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Yurtdışında Staj Başvuru süreci
Yurtdışında staj başvuru süreci, yukarıda belirttiğimiz gibi yurtdışında staj başlığında toplanmış farklı tipteki programları listelediğimizden programa göre farklılık gösterebilmektedir. Yurtdışında staj dendiğinde akla klasik staj, dil eğitimi ve çalışma hakkı, sertifika programı ve çalışma hakkı gibi bir takım programlar yanı sıra co-op programı adı verilen programlar gelebilmektedir.Genel olarak staj başvurusu yaparken, öğrencinin program tercihi için ofislerimize ve danışmanlarımıza başvurması, istenilen program tipine göre evrakları tamamlaması ile başlamaktadır. Program tipine göre cv hazırlanması, ön görüşme ve mülakat gibi görüşmeler olabileceği gibi olmadan da başvurulabilen programlar mevcuttur. Yurtdışı staj başvurusunun tamamlanmasının ardından vize başvuru prosedürleri de şirketimiz tarafından adınıza hazırlanan dosya ile yürütülmektedir.
Yurtdışında Staj Başvuru Tarihleri
Yurtdışında staj başvuru tarihleri merak edilen bir diğer sorudur. Bu sorunun kesin bir cevabı olmamakla birlikte birden çok cevabı vardır. Örneğin en popüler olan Co-op programları için kesin bir başvuru tarihi yoktur. Programlar genel mantık olarak eğitim sonrası çalışma programı şeklinde çalıştığından gidiş tarihinizi ve eğitime başlama tarihinizi geniş bir tarih seçim alanı arasından seçip o tarihlerde eğitiminize başlayabilirsiniz. Eğitim sonrası kurumların bulduğu iş yerlerinde çalışma süreciniz başlayacaktır. Bu konu ile ilgili olarak aşağıda kanada co-op programlarını anlatan soru cevap videomuz aklınızdaki pek çok soruya cevap verecek niteliktedir.Yurtdışında Staj Vize Süreci ve Evraklar
Yurtdışında staj için başvuru yapılan her ülkenin kendine özgü vize prosedürü vardır. Genellikle staj programlarının vize gereksinimleri dil eğitim programlarına yakındır. Bazı ülkelerde staj yapabilmek için belirli sürelerde eğitim almanız gerekmektedir. Örneğin İngiltere’ye tier4 vizesi ile giriş yapmışsanız staj süreniz kurs sürenizin üçte birinden fazla olamaz.Bu tip şartlar dışında başvurduğunuz ülke ile ilgili olarak vize başvurunuz Karya International ’ın profesyonel vize danışmanları tarafından yapılmaktadır.
Kanada’da Staj
Co-Op Kanada'da devlet kolejleri veya özel kolejler tarafından uygulanan öğrencilere ideallerinde olan meslek ile ilgili teorik eğitimler verirken maaşlı staj programlarının birleştirildiği, uluslararası öğrencilere hem eğitim hem iş tecrübesi kazandırmayı amaçlayan programdır. Program süresi ve co-op süresi okul ve programlara göre değişmekte eğitimle birlikte part time çalışma izni co-op bölümünde ise full time çalışma izni imkanı mevcuttur. İşletme, bilişim,yönetim, satış ve pazarlama, lojistik gibi bir çok alanda eğitim ve eğitim alınan alana yönelik iş imkanı sunmaktadır. Programdan mezun olunduğunda geçerli bir diplama ve eğitim alınan alanda iş deneyimine de sahip olunacaktır.Co-op programlarına katılım için en az lise ya da üniversite diploması ve İngilizce yeterlilik belgesi gereklidir. Devlet kolejleri 6.0 – 6.5 bandında IELTS skoru istemektedir. Özel kolejler ise kendi İngilizce sınavlarını yapmaktadırlar. Bu şartların dışında Kanada Hükümetinin zorunlu tuttuğu Wonderlic Testi de verilmesi gerekiyor.
Özel ve devlet kolejleri arasındaki farkları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Devlet kolejleri özel kolejlere göre daha maliyetlidir. Devlet kolejlerinin senelik ücreti yaklaşık 10000 Cad ile 30000 Cad arasında , özel kolejlerin yaklaşık 5000 Cad- 15000 Cad arasındadır
Devlet kolejlerinde 1 yıllık eğitimden sonra +1 yıl çalışma izni,2 yıllık eğitimden sonra +3 yıl çalışma izni mevcuttur. Özel kolejlerde program süresi kadar çalışma izni mevcuttur.