YURTDIŞI EĞİTİM BLOG
YÖK Denklik Koşulları
Eğitim, hayatın en önemli faaliyetlerinden biridir. Ülkemizde de birçok insan tarafından farklı alanlarda eğitime çok önem veriliyor. Yurtdışında eğitim de ülkemizdeki insanlar tarafından çok fazla ilgi gösterilen ve talep edilen bir şeydir. Yurt dışında eğitim almak hem iş bulma olanaklarını artırır hem de yabancı dil bilgisini büyük oranda artırır. Aynı zamanda yurt dışında çalışmak için de yurtdışı eğitimleri fazlasıyla etkilidir. Yurtdışında eğitim alan ve ülkemizde çalışmak isteyen kişilerin bazı koşullara uygun olması gerekir. Aksi takdirde eğitim aldığı alanda çalışması mümkün olmaz. Yurt dışında eğitim alan kişilerin Türkiye'de yüksek seviyeli yerlerde çalışabilmesi için eğitim alınan kurumun Türkiye'de denkliği bulunması gereklidir. Farklı bir ülkede alınan diploma YÖK tarafından tanınmış olmalıdır. Denklik için gereken ilk ve en önemli koşul budur. YÖK tarafından diplomanın tanınması için şu koşulların sağlanıyor olması gerekir:
- Diploma alınan kurumun, bulduğu ülkede diploma verme yetkisi olmalıdır.
- Kurumun akredite edilmiş olması da gereklidir. Bunu yapan akreditasyon kuruluşları ya da kalite güvencesi kurumlarıdır.
- Yükseköğretim Kurul Başkanlığı da tanıdığını beyan etmelidir.
Bu koşullar sağlandığı takdirde diplomanın YÖK tarafından tanınması sağlanır.
Denklik Nasıl Verilir?
YÖK tarafından tanınan bir diploma için eğitimin ülkemizde denkliği kontrol edilmelidir. Ülkemizde denklik farklı şekillerde verilebilir. İlk olarak bölümde girilen derslere bağlı olarak denklik verilmesi mümkündür. Yani eğitim kurumundaki bölümde öğrenci tarafından alınan derslerin içerikleri doğrultusunda denklik doğrudan verilebiliyor. Aynı zamanda öğrencinin yurt dışında aldığı derslerden farklı olarak başka dersleri de alması istenebilir. Bir başka ihtimal ise yurt dışında eğitim alan öğrencinin ülkemize döndüğü zaman bir sınava girmesidir. Öğrencinin, girdiği sınav 100 üzerinden puanlanır ve en az 50 puan not alması istenir. Denklik verilmesi için YÖK diplomayı tanıdıktan sonra bu üç işlemden biri yapılır.
Yurtdışı Eğitimi Alma Ve Mezun Olduktan Sonra Denklik Verilmesi İçin AYT, TYT Sınavlarına Girilmeli Mi?
Yurt dışında eğitim almak ve daha sonra denklik alarak Türkiye'de çalışmak isteyenler için YÖK tarafından bazı kurallar belirlenmiştir. Yetkili bazı kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan sıralamalarda ilk 1000 içinde yer alan üniversiteler için bu sınavlara girme zorunluluğu yoktur. Ancak ilk 1000 içinde yer almayan yurtdışı üniversitelerinde eğitim alacak olan kişilerin bu sınavlara girmesi gerekir. Aynı zamanda AYT ve TYT sınavlarında belirli bir sıralama-puan sınırını geçmeleri gerekir. Bu sıralama-puan düzeyleri her bölüm için değişkenlik gösterir ve bütün bölümlerin sıralaması-puanı kurum tarafından açıklanır. İlk 1000 dışında yer alan üniversitelerde eğitim alacak olan öğrenciler, bu eğitim kurumlarında okuyabilmek ve daha sonra Türkiye'de çalışmayı sağlayan denkliği alabilmek için belirlenen en alt sıralamanın-puanın üstüne çıkmalıdır.
AYT Ve TYT Sıralaması Bulunmayanlar İçin Belirlenen Şartlar
İlk 1000'de yer almayan yurtdışı üniversitelerinde okuyacak olanlar, AYT ve TYT puanlarına-sıralamasına sahip olmadığı takdirde bazı belgelere sahip olmalıdır. Bu belgeler; SAT 1 (en az 1000 puan), ACT (en az 21 puan), Abitur (en az 4 puan) belgeleridir. Bununla birlikte Fransız Bakaloryası (en az 12 GCE diploma notu), A Level Sertifikası (en az 2 ders) belgeleri de işe yarar. Aynı zamanda Uluslararası Bakalorya (en az 28), Avusturya Matura Diploması (en çok 2), İtalya Maturita Diploması (en az 70) olarak belirlenmiş belgeler de kullanılabilir. Bütün bu şartlara uyan kişiler yurtdışında üniversite eğitimi alabilir ve daha sonra Türkiye'ye gelerek denklik için değerlendirmeye alınabilir.