YURTDIŞI EĞİTİM BLOG
Stem nedir? eğitimdeki önemi nedir?
STEM Nedir? Son zamanlarda eğitim kurum ve kuruluşlarında en çok duyulan soruların başında gelen bu soruyu, bu yazımızda sizler için cevaplamaya çalışacağız. STEM, Science, Technology, Engineering ve Math kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. Türkçesi Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik olan bu kelimeler "birden çok disiplinin bir arada kullanıldığı eğitim sistemi modeli" olarak özetlenebilir.
Özellikle Amerika eğitim sisteminde son zamanlarda popüler olan bu eğitim modeli, 2011 yılından bu yana başta Amerika ve Avrupa olmak üzere, dünyanın önde gelen pek çok ülkesinde kullanılan bir sistem olup öğrencilerin belirli dersleri ezberleyerek değil, uygulayıp pratik yaparak öğrenmesini sağlamaktadır. STEM sistemi sayesinde hem günümüze uyum sağlamayı hem de ekonomik ve teknolojik olarak büyümeye katkı sağlamayı amaçlamaktadırlar.
Mevcut hayat koşulları, öğrencilerin hazır problemleri ezberlemesi ve bu problemlere hızlı bir şekilde uygulaması mantığına dayandırılmış iken; STEM uygulamalarında öğrencinin araştırması, sorgulaması, pratikteki bir problemin çözümünü kendisi oluşturması, uygulaması ve sonuç alması gibi uygulamalar ile öğrencinin derste verilen teorik bilgiyi ezberlemek dışında, pratik yaparak öğrenmesi prensibine dayanmaktadır. Böylece olaylara daha geniş bakabilen, sorgulayabilen, farklı çözüm seçeneklerini görebilen bireyler yetiştirmek ve geleceğin mesleklerine hazırlayarak sorumluluk alabilen bir nesil hedeflenmektedir.
STEM Programı
Günümüzdeki eğitim sistemlerinde sadece test çözme ve sınavın yeterli olmadığı, bunların yanı sıra; STEM gibi öğrencilerin kendilerini ve yeteneklerini keşfedebilecekleri, daha yaratıcı ve üretici olabilecekleri eğitim sistemleri önem kazanmaktadır. Öğrenciler için dersler sadece teoride kalmadığı ve pratik ile de pekiştirebildikleri için dersler hem daha eğlenceli hem de bilgileri daha akılda kalıcı olmaktadır. Aynı zamanda deney ve pratiklerdeki grup çalışmaları sayesinde beraber çalışma konusunda da kendilerini geliştirebilmektedirler. Bu eğitim tarzı sayesinde öğrenciler mezun olduktan sonra, iş yaşamlarına gereken özelliklere sahip olmuş olarak bir adım önde başlayabilecekler ve başarı yolunda daha hızlı ilerleyebileceklerdir.
Teknolojinin her an gelişmesi ve sayısal zekaya sahip öğrencilere olan gereksinimin giderek artması nedeniyle, mevcut problemi analiz edebilen, pratik çözümler üretip kullanabilen öğrencilerin üniversite eğitimleri boyunca daha kolay eğitim alması için, yurtdışında 1-2 yıllık STEM eğitimleri şeklinde, paket bir eğitim sistemi şeklinde de sunulmaktadır.
Bu nedenle özellikle üniversite öncesi yurtdışında eğitim alacak öğrencilerimizin, yurtdışı eğitim programlarında STEM uygulayan bir okulda eğitim alıp almadığını kontrol etmek, mümkünse eğitim içeriği STEM uygulamaları ile bütünleşmiş eğitimleri seçmek önemlidir.
Biz, Karya International olarak, yurtdışındaki eğitim sürecinizin planlanması aşamasından, konaklama aşamasına, eğitiminiz devam ederken ya da döndüğünüzde de sizinle olmaktan ve destek vermekten memnuniyet duyacağız.